Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

U Sarajevu održana radionica „Unapređenje rada službe sudskih izvršitelja i rada sudskih izvršitelja u praksi“

10.05.2019.

Efikasnije provođenje izvršnog postupka jačanjem uloge i unapređenjem rada sudskih izvršitelja

(Sarajevo,  10. maj 2019. godine) – Jednodnevna radionica na temu „Unapređenje rada službe sudskih izvršitelja i rada sudskih izvršitelja u praksi“ održana je danas u Sarajevu. Radionicu je organizovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u okviru projekta “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH” (Projekt ICEA) kojeg finansira vlada Švedske.

Svrha ove radionice bila je razmjena iskustava i dobrih praksi, sticanje novih znanja i unapređenje rada sudskih izvršitelja. U uvodnom dijelu učesnici radionice su razgovarali o dosadašnjim praksama u radu, ulozi i statusu sudskih izvršitelja. Aktivnim učešćem i diskusijom u drugom dijelu ukazalo se na prednosti korištenja IKT tehnologije kao alata za unapređenje i reformu izvršnog postupka te oglašavanja sudskih prodaja u praksi putem mobilne aplikacije namjenjene za oglašavanje sudskih prodaja putem web stranica sudova. 
Predavači na radionici su bili Samil Ramić, sudija Općinskog sud u Bugojnu i Ejub Smajlović, šef odsjeka sudskih izvršitelja u Općinskom sudu u Zenici, a učesnici su bili sudski izvršitelji iz općinskih sudova u Sarajevu, Visokom, Zenici, Mostaru, Bihaću, Tuzli, Bugojnu, Travniku, Tešnju, Gračanici, Livnu i Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

VSTV BiH zahvaljujući Vladi Švedske u okviru Projekta ICEA provodi značajne aktivnosti usmjerene na unapređenje izvršnog postupka imajući u vidu kompleksnu problematiku ovog postupka u BiH, neusaglašenost sudske prakse, neadekvatan odabir sredstva izvršenja i različitost tumačenja pojedinih zakonskih odredbi iz navedene oblasti kao i reorganizaciju poslovnih procesa u izvršnim odjeljenjima i jačanje uloge i edukacija sudskih izvršilaca.
 
Analize koje su vršene po pitanju efikasnosti izvršnog postupka pokazale su da na veliki broj predmeta u bh. pravosuđu utiču brojni faktori, među kojima je izražena nedovoljna edukacija sudskih izvršitelja, a primjetna je različita praksa u postupanju sudskih izvršitelja na terenu za poduzimanje izvršnih radnji. Obzirom na značaj uloge sudskog izvršitelja u provođenju izvršnog postupka veoma je važno razvijati kapacitete, jačati ulogu i unapređivati njihov rad. 

Za više informacija molimo da se obratite Kabinetu Predsjedništva VSTV-a BiH na telefon 033 707 570.

-KRAJ-


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom.
Dostupna je i na: Engleskom.

Povratak na vrh

Prateće fotografije

IMG_4593.JPG

IMG_4591.JPG

IMG_4592.JPG